• banner_05.jpg
 • Bruggetje.jpg
 • DSC_0385.JPG
 • Groningen.jpeg
 • museum.jpg
 • Publiekgroningen.jpg
 • STAR.jpg
 • StatiomGroningen.png
 • zeehond.jpg

Groningen

Wilt u ook een thema onder de aandacht brengen dat ons roert, tot denken aanzet of publiekelijk moet worden gemaakt? Wij bieden u ruimte op deze pagina. Er zijn enkele voorwaarden die wij aan uw column stellen:

Uw bijdrage:

 1. is gebaseerd op waarheid, moet uitdagend zijn en vanuit de persoonlijke beleving geschreven.
 2. heeft te maken met de organisatie van onze samenleving: thema’s en zaken waar de politiek - 50PLUS - invloed op kan uitoefenen. Enkele voorbeelden: zorg en welzijn, werkgelegenheid, wet- en regelgeving, veiligheid, overheden, belastingstelsel, bijstand, pensioenen, WAO en AOW, asielbeleid, openbaar vervoer, enz.
 3. steekt taalkundig netjes in elkaar. Tip: schrijf in korte, krachtige zinnen.
 4. ongepast en choquerend taalgebruik is niet gewenst.
 5. bestaat uit maximaal 500 woorden. Geef uw bijdrage een pakkende titel. 
 6. wordt door u voorzien van uw volledige naam (met initialen) en woonplaats. 

Wij behouden ons het recht voor uw column in te korten, kleine verbeteringen aan te brengen of zonder opgaaf van reden ongeplaatst te laten. De redactie gaat niet in discussie met haar lezers. De bijdragen blijven ongeveer een maand staan.

Stuur uw column naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

* * * * * * * * * *

50PLUS en de vreemdelingen-problematiek

Inmiddels zijn er aardig wat vluchtelingen in ons land. Soms merken wij daar helaas overlast van: in Ter Apel maar ook in andere plaatsen in Groningen waar een AZC is.
Niet iedereen is vluchteling. Ik heb vaak het gevoel dat mensen duizenden dollars neertellen en zeer jong en lichamelijk gezond zijn, maar eigenlijk niet de naam vluchteling mogen dragen. Het zijn, zoals u en ik heel goed beseffen, mensen die een beter bestaan zoeken. Begrijpelijk ook!
Maar wij zijn gekke Henkie niet! Deze mensen (ik generaliseer nu) zorgen voor overlast en kosten ons handen vol geld, zodat de hele vluchtelingen-problematiek feitelijk anders beoordeeld moet worden.
Dit wordt vaak in de politieke discussie omzeild omdat we bang zijn voor racist te worden uitgemaakt. Die emotie is belangrijk. Zolang we het kunnen betalen, oké. Maar bedenk wat nu al niet kan.

Hans Cappon (Delfzijl), 27 november 2018. 

-----------

Ter Apel dweilt met de kraan open

“Winkeliers, buschauffeurs en politieagenten in Ter Apel hebben hun handen vol aan de overlast van ‘veiligelanders’. Een probleem dat ze niet zelf kunnen oplossen.” (Uit het DvhN d.d. 10 nov. 2018.)

Ik spreek nu geheel voor mezelf, omdat ik benieuwd ben hoe onze samenleving (u, de lezer) hierin staat. De problematiek in Ter Apel die in het bewuste artikel wordt geschetst komt voort uit de cultuurshock tussen twee groepen mensen; twee werelden die botsen. Enerzijds mensen die behoefte hebben aan rustige stabiliteit, anderzijds mensen die op zoek zijn naar dezelfde stabiliteit, maar in feite in een vreemd 'pakhuis' terechtkomen waar ze zich moeten aanpassen aan andere leefregels en naar grote waarschijnlijkheid ook niets kunnen opbouwen omdat ze toch terug moeten. 

De 'veiligelanders' moeten zich in Nederland, een walhalla voor 'de eigenheimers' voegen naar regels met een kleine vergoeding op zak die hen niet in staat stelt te leven als de mensen om hen heen. Dat knaagt aan een waardige positie die ze juist zo graag willen verwerven, en waarom ze ook uit eigen land gevlucht zijn, namelijk wegens het gebrek eraan. Ze zien bijvoorbeeld hoe anderen hun boodschappenkar volgooien met (overbodige) spullen, terwijl zij dat niet kunnen. Dat kan alleen maar leiden tot rebellie en diefstal. Althans bij sommigen, want ik wil zeker niet iedereen over één kam scheren. Dit constaterende, is daarmee een mes in de samenleving gezet.

Als mensen stelen is dat moeilijk af te leren, het gaat ze steeds makkelijker af. Vooral kinderen kopiëren snel voorbeeldgedrag, want uit loyaliteit vinden zij dat wat hun ouders doen natuurlijk heel normaal. Als er agressie wordt opgeroepen bij welke partij of persoon dan ook, dan ligt daar al meteen een voedingsbodem voor nog meer agressie: actie, reactie, actie, enz. Als mensen vooroordelen ontwikkelen, omdat we ons storen aan rebellerend gedrag, dan nestelen die vooroordelen zich in ons systeem en worden ze gemakkelijk opgeroepen, zonder dat we ons daar misschien altijd bewust van zijn. Zo werken die mechanismes nu eenmaal. Niet iedereen zal dit zo zien, maar in onze pogingen om vooroordelen juist in Nederland weg te nemen, wakkeren wij ze verder aan.

Ik denk dat we aan beide kanten moeten helpen om verdere ontwrichting van een stukje samenleving in deze regio tegen te gaan. Zeker niet zomaar met straffen aankomen. Reguleren, in goede banen leiden, bijvoorbeeld door in kleinere groepjes onder begeleiding winkels en centra te bezoeken en gaandeweg onze normen en waarden aanleren. Natuurlijk, de mens moet zich in principe vrij kunnen bewegen, maar soms moeten zulke maatregelen niet geschuwd worden, anders zijn er uiteindelijk alleen maar verliezers.

Wie wil zijn mening geven? Graag met empathie en medelievendheid. Dus zonder “schoppen” en ongepast taalgebruik, want daarmee kan ik en wil zeker 50PLUS Groningen zich niet verenigen.

Dinah Hagedoorn (50PLUS Groningen) te Blauwestad, 10 november 2018.